Fotboll ligger i Neapels DNA

EA7 Napoli vinner Serie A-titeln på svenska Fotbollskläder

Oavsett om det är de fanatiska supportrarna som trängs i Diego Armando Maradona-stadion under matchdagar eller horderna av fans som rusar genom gatorna efter en vinst för Napoli, så blir det inte mycket gjort på dagen för en hemmamatch.
Bellini säger att det järngrepp som klubben har över staden beror på att Neapel bara har en stor klubb, Napoli – en fenomen som skiljer sig från de flesta andra Serie A-städer.
”Milano har två, Turin har två, Rom har två och även Genua har två”, förklarar han. ”Neapel är den enda stora, stora, stora staden i Italien där vi bara har en klubb. Och detta är mycket viktigt för oss och alla här stöder Napoli.”
Som ett resultat är varje hemmamatch som en fotbollsfestival, där fansen njuter av de briljanta prestationerna från sina favoritspelare i Napoli, klädda i himmelsblåa tröjor och vita shorts.
Genom åren har de haft sina andel av imponerande spelare som har förbluffat och förvånat – mest anmärkningsvärt den lilla geniet, Maradona.
Argentinaren anlände till södra Italien 1984, efter att ha gått med från Barcelona för en då världsrekordsumma på 10,5 miljoner dollar.
Med Maradonas ankomst kom en nivå av framgång som Napoli aldrig tidigare hade skådat, vilket kulminerade i en titelvinst 1987 – klubbens första Scudetto någonsin.
Bellini minns hur han firade segern som sexåring, vars support för Napoli just höll på att växa fram.
”Jag stannade på balkongen i mitt hus med min flagga, och du kan hitta bilden på Instagram. Med min flagga på balkongen utan möjlighet att göra något eller fira med supportrarna, för jag var väldigt, väldigt liten. Men mycket glad. Mycket stolt. När jag föddes föddes jag med Maradona och det Napoli och, alltid i mitt liv, stödjer jag Napoli.”
Tre år senare återtog Napoli titeln, återigen med Maradona i spetsen.
För en stad och fotbollsklubb som ofta hade föraktats av sina nordliga rivaler, var den segerraden en möjlighet för regionen att stolt uttrycka sin tid i toppen.
När Napoli vann sin första Serie A-titel 1987 noterar webbplatsen Gentleman Ultra: ”I staden hölls skämtbegravningar för Juventus. Neapel hade äntligen ett svar på sina överlägsna nordliga fiender: ’Maj 1987, den andra Italien har besegrats, ett nytt imperium föds.'”EA7 Napoli vinner Serie A-titeln på svenska Fotbollskläder

Lämna ett svar